WIELKANOC 2020

WIELKANOC 2020

Kochani te święta będą zupełnie inne. Jesteśmy przyzwyczajeni, że spędzamy je zazwyczaj w gronie najbliższej rodziny, tymczasem część z nas musi je spędzić samemu albo w towarzystwie tylko części bliskich. Zazwyczaj w okresie świątecznym dzielimy się radami jak nie przytyć w święta. Długie godziny przy stole i biesiadowanie są wpisane w Polską tradycję. W tym roku bedzie pewnie inaczej. Większość z nas będzie musiała samemu przygotować tradycyjne potrawy. Czy dbając o swoją dietę musimy rezygnować z przysmaków? Otóż nie. Musimy natomiast zastosować zasadę umiaru i 10 razy zastanowić się nad dokładką.

Wiesz, ze porcja żurku z ziemniakami i jajkiem to 178 kcal, a dodatek kiełbasy powoduje wzrost kalorii do 400? Poniżej lista potraw, które pojawiają się na Wielkanocnym stole i ich kaloryczność:

– łyżeczka majonezu to 66kcal, natomiast łyżka to już 166kcal

– karkówka surowa (100g) to 224kcal, porcja kaczki to 140kcal, schabu 129kcal, a indyka 84kcal

– ziemniaki gotowane (200g) to 142kcal, a puree ze śmietaną to 184kcal

– kawałek ciasta drożdżowego z kruszonką (40g) to 150kcal,

– kawałek mazurka (50g) to ok. 240kcal

– kawałek babki piaskowej (60g) to ok. 239kcal

– kawałek sernika wiedeńskiego (120g) to ok. 305kcal

– pascha wielkanocna (120g) to ok. 510kcal

Mamy tez niespodziankę dla tych, którzy sami będą szefami kuchni w tegoroczne święta. Oto kilka zdrowych i zarazem pysznych pomysłów na Wielkanocny stół.

Sałatka z jajkiem

Składniki:

Kilka liści sałaty (50 g)

Pomidor (100 g)

½ czerwonej papryki (100 g)

2 ogórki gruntowe (60)

5 oliwek

Jajko ugotowane na twardo (60 g)

Sos:

Łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)

Odrobina soku z cytryny

Łyżeczka musztardy

2 ząbki czosnku

Szczypta cukru

2 łyżki wody mineralnej

ulubione przyprawy ziołowe

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć, sałatę porwać a pozostałe warzywa pokroić w dość dużą kostkę. Jajko ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Wszystkie składniki wymieszać i połać sosem.

Przygotowanie sosu:

Przeciśnięty przez praskę czosnek rozetrzeć z odrobiną cukru i łyżeczką musztardy. Następnie dodawać sok z cytryny, oliwę, wodę i przyprawy ciągle mieszając.

Rolada drobiowa z morelami

Składniki:

4 udka z kurczaka (600 g)

1 jajko

2 ząbki czosnku

pół piersi z kurczaka (200 g)

1 opakowanie suszonych moreli (ok. 250 g)

tymianek

pieprz, sól

Delikatnie zdejmij skórę z udek. Mięso odejmij od kości i zmiel przez maszynkę. Następnie wymieszaj z jajkiem, przyprawami i ziołami. Morele namocz w gorącej wodzie na ok. 10 minut. Pierś z kurczaka umyj i pokrój w drobną kostkę.

Rozetnij rękaw do pieczenia. Ułóż na nim przyprawione mielone mięso, a na nim pokrojoną pierś z kurczaka. Przy jednym brzegu ułóż ciasno morele. Całość zwiń w roladę, zwiąż boki sznurkiem. Piecz przez 50-60 minut w temperaturze 180ºC.

Babka wielkanocna

Składniki:

– 4 jajka

– 2 łyżki skrobi/mąki kukurydzanej

– 2 łyżki zmielonych otrąb

– 150g jogurtu naturalnego

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 4,5 łyżki słodzika (np. stewii)

– 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywno, dodać do nich słodzik i wciąż ubijać.  Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Wymieszać mąkę i otręby razem z proszkiem do pieczenia, dodać je do białek. Na końcu dodać jogurt. 2/3 masy wylać do formy, do pozostałej części dodać kakao. Wylać na pozostałą masę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st około 30 min.

Jaja faszerowane brokułami i czerwoną fasolą

4 jajka

pół brokuła na jajko

łyżka majonezu, łyżeczka musztardy, pół kubka gęstego jogurtu

4 łyżki stołowe fasoli

pieprz i sól według smaku

Jajka ugotować i obrać. Żółtka wyjąć i dobrze wymieszać je z ugotowanymi wcześniej brokułami, tak, aby stworzyły niemal jednolitą masę. Dodać przyprawy. Farszem nadziewać białka. Na wierzchu udekorować fasolką.